czwartek, 26 stycznia 2017

Ciastka owsiane z orzechami i daktylami

Dziś polecam bardzo smaczne, nie za słodkie i dietetyczne ciastka owsiane z orzechami i daktylami. Są proste i wykonuje się je w mgnieniu oka. Lekko chrupiące, idealnie nadają się jako przekąska do pracy/szkoły lub drugie śniadanie.
Składniki (ok.12 sztuk):
70 g daktyli bez pestek 
3/4 szklanki mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca)
120 g masła
120 ml gorącej wody
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka cynamonu
2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy)

Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie całość miksujemy na jednolitą masę. Orzechy siekamy i prażymy na patelni. Uważamy, by nie przypalić orzechów! Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 17cm na 28cm i pieczemy ok. 30 minut we wcześniej rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.


8 komentarzy

  1. masło zastąpiłam olejem kokosowym...zdrowsze, mniej tłuste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się piecze, ale boję się, bo jakieś suche wyszlo. Ta woda to do środka czy do zalania daktyli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda do zalania daktyli i później je z woda blendujemy.

      Usuń
  3. Suche, ze ledwo da się pokroić. Nie wiem, co źle zrobiłam. Doradzcie, bo jestem zła, ze szok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej... a zblendowałaś daktyle razem z wodą?

      Usuń
  4. Ooo!!! Wodę wylalam. No to już jestem w domu. Nie poddam się. W weekend znowu spróbuję je zrobić, a teraz musimy suche zjeść. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz będą musiały się udać. Trzymam kciuki:)

      Usuń

Printfriendly

TOP