poniedziałek, 30 stycznia 2017

Domowy cukier waniliowy

Cukier waniliowy występuje w wielu słodkich przepisach. W sklepach wszędzie dostępny jest cukier wanilinowy, który z wanilią nie ma nic wspólnego, a cukier waniliowy z prawdziwą wanilią kosztuje
krocie. Dlatego polecam zrobienie domowego cukru waniliowego, który nada cudowny aromat Waszym wypiekom i jest bardziej opłacalny.

Składniki:
2 szklanki cukru
2 lub 3 laski wanilii

Do zamykanego słoiczka wsypujemy cukier, laski wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ze środka nasiona, które dodajemy do cukru. Puste laski wanilii przekrajamy na pół i też dodajemy do cukru.

Cukier nabierze waniliowego aromatu i będzie gotowy do użycia już po 2 tygodniach. Ilekroć zostają mi po wypiekach puste laski wanilii, dorzucam je do słoiczka.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP