wtorek, 24 stycznia 2017

Ogórkowa

Uwielbiam kwaśne zupy. Jak tylko po odwiedzinach u swoich rodziców otrzymałam od nich zapas ogórków kiszonych, od razu postanowiłam coś z nic ugotować. 
W mgnieniu oka powstała ogórkowa, zdawać by się mogło banalna zupa, ale to nie zmienia faktu, że taka klasyka jest sycąca i smaczna.

Składniki (ok. 6 porcji):
300g żeberek wieprzowych (można użyć też korpus kurczaka, by było bardziej dietetycznie)
2 marchewki
2 pietruszki
por
1/3 selera
1 cebula
500 g ogórków kiszonych
pęczek koperku
600 g ziemniaków
1 lub 2 łyżki śmietany 30%
3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
sól i pieprz do smaku

Żeberka płuczemy i kroimy na porcje. Do garnka wrzucamy żeberka i zalewamy je 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, w międzyczasie zbierając szum (tę piankę co powstanie na powierzchni).

Obieramy warzywa. Jedną marchewkę trzemy na tarce i odkładamy na później, drugą marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w większą kostkę*. Wszystko, razem z opłukanym porem, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu i listkami laurowymi, wrzucamy do zupy. Całą cebulę opalamy płomieniami na palniku przez 3 minuty z każdej strony i dodajemy ją do reszty. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez  1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie dorzucamy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę. Całość gotujemy przez ok. 20 minut i następnie dodajemy starte na tarce ogórki. Gotować przez ok. 10 minut. 

Zupę odstawiamy z ognia. Wyjmujemy z niej pora i cebulę. Wlewamy śmietanę i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego:)



  • * można wrzucić całą pietruszkę i selera i później je wyciągnąć, jeśli nie chcemy ich jeść. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP