wtorek, 31 stycznia 2017

Proste rogaliki drożdżowe z lukrem


Rogaliki to smak dzieciństwa. Są miękkie, puszyste, idealne na podwieczorek lub nawet na drugie śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z chłodnym mlekiem. Trzeba poświęcić trochę
czasu, by je wykonać, ale uważam, że warto:)

Składniki na ok. 32 sztuki:
600 g mąki pszennej
35 g drożdży
1 szklanka  mleka (250 ml)
1 łyżka cukru
100 g masła
3 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do smarowania rogalików
nadzienie: ulubiony dżem, marmolada
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 6 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody

Drożdże wrzucamy do miski i zasypujemy je łyżką cukru. Mieszamy, gdy drożdże zrobią się płynne, wlewamy 50 ml ciepłego* mleka i dorzucamy 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Resztę mleka wlewamy do garnka, wrzucamy do niego masło i całość lekko podgrzewamy, by masło się rozpuściło. Nie gotujemy, płyn ma być jedynie lekko ciepły. 

Resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy  wsypujemy do dużej miski. Mieszamy. Do miski wlewamy wyrośnięte drożdże i całość delikatnie mieszamy. Wbijamy jajka, następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło z mlekiem i całość zagniatamy tak długo, by ciasto było elastyczne i miękkie (ok.10 minut)*. Gdy ciasto będzie już wyrobione, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na ok. 1 godzinę. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicy oprószonej mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Możemy lekko podsypywać mąką, gdyby się kleiło. Kroimy je na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy nadzienie i zwijamy w kierunku wierzchołka.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Rogaliki smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy przez ok.15 minut do zarumienienia.

* mleko ma być ciepłe, letnie, nie gorące bo to zabije drożdże
*UWAGA: ciasto może się z początku trochę kleić, po czasie jednak przestanie. Gdyby długo było bardzo klejące, można je podsypać małą ilością mąki, ale nie za dużo, bo wtedy rogaliki będą mniej puszyste.



2 komentarze

Printfriendly

TOP