niedziela, 29 stycznia 2017

Rosół drobiowy

W każdą niedzielę w moim domu rodzinnym na obiad podawany jest rosół- aromatyczny, rozgrzewający, pachnący natką pietruszki. Danie niby proste, ale dla cierpliwych, gdyż należy je gotować ok 3 godziny. Żadne kostki rosołowe nie oddadzą smaku domowego rosołu, dlatego zapraszam do korzystania z przepisu.

Składniki na ok. 6-7 porcji:
ok.1 kg kurczaka ( u mnie korpus, skrzydełka i udko)
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
por 
1/2 selera
pęczek natki pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
sól i ewentualnie pieprz do smaku

Do garnka wrzucamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Gotujemy. Gdy wywar nam się zagotuje, szumujemy go ( ściągamy powstałą piankę), zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.

W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i natkę pietruszki płuczemy a cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad palnikiem do zarumienienia.

Po godzinie wrzucamy do wywaru warzywa, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, pół pęczka natki pietruszki i całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Ważne, by rosół się nie gotował tylko mrugał.

Po tym czasie rosół ściągamy z ognia, wyciągamy z niego pora i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Rosół serwujemy z makaronem i pozostałą, drobno posiekaną natką pietruszki.




1 komentarz

  1. Wygląda cudownie! Pyszny domowy rosołek. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP