niedziela, 12 lutego 2017

Aromat waniliowy | Ekstrakt z wanilii

W wielu przepisach używam ekstraktu z wanilii, który aromatyzuje słodkie potrawy.  W sklepach rzadko spotykany, dlatego warto przygotować go samemu w domu.


Składniki:
2 lub 3 laski wanilii
szklanka wódki
szklana butelka z zamknięciem

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wrzucamy do buteleczki. Zalewamy je szklanką wódki i szczelnie zamykamy. Z każdym dniem ekstrakt będzie coraz ciemniejszy, po dwóch miesiącach będzie już gotowy do użycia. Warto uzupełniać butelkę pustymi laskami wanilii, które zostaną nam już bez ziarenek użytych w deserach, by wzmocnić aromat ekstraktu. Podobnie jest z wódką, którą można dolewać, gdy już zużyjemy trochę naszego ekstraktu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP