niedziela, 26 lutego 2017

Banana bread | Chlebek bananowy z mąki pełnoziarnistej z orzechami

Chlebek bananowy po raz pierwszy jadłam w Stanach Zjednoczonych. Choć tak naprawdę jest to zwykłe ciasto bananowe, które z naszym polskich chlebem nie ma nic wspólnego, od razu przypadło mi do gustu. Miękki, bananowy, rozpływający się w ustach... Mój chlebek jest dużo mniej słodszy (dałam mniej cukru) od oryginalnego przepisu i zawiera mąkę pszenną pełnoziarnistą i orzechy. Nieskromnie przyznam, że mimo tych zmian, wcale nie jest gorszy:)
Składniki:
4 dojrzałe banany ( im dojrzalsze, tym ciasto będzie słodsze)
70 ml oleju
2 jajka
190 g mąki pszennej pełnoziarnistej ( ok. 1 i 1/2 szklanki)
2 łyżki cukru ( użyłam syropu z agawy)
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mieszanki orzechów (włoskie, nerkowca i laskowe)
szczypta soli

Banany rozgniatamy widelcem w misce. Wlewamy olej, dodajemy cukier, aromat z wanilii i jajka. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. godzinę.





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP