wtorek, 7 lutego 2017

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Bułki pszenno-żytnie na drożdżach są idealne na śniadanie. Łatwo się je przyrządza, tylko potrzebują trochę czasu
na wyrośnięcie.Użyłam siemienia lnianego, jednak można je zastąpić ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Wszystko zależy od Was:)

Składniki na 8 bułek:
150 g mąki razowej żytniej
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
szklanka ciepłego  mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
25 g świeżych drożdży
80g siemienia lnianego

Do miski wrzucamy drożdże, ciepłą wodę, sól, całość mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut*. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę. 

Wyrośnięte ciasto ugniatamy ponownie przez kilka sekund i dzielimy je na 8 równych części. Z każdej części formujemy bułki, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża nacinamy każdą bułkę prawie do samego dołu (nie przecinamy bułek na pół!).Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy nasze bułki przez ok. 20 minut. Gorące bułki studzimy na kratce, by mogły odparować.

*UWAGA: Ciasto podczas wyrabiania będzie się początkowo kleić, jednak z czasem stanie się elastyczne i zacznie odklejać się od miski. Nie zrażajmy się, gdy po tych dziesięciu minutach będzie w dalszym ciągu trochę lepić nam się do  rąk, ponieważ jak już wyrośnie, będzie gładkie i nieklejące.





4 komentarze

Printfriendly

TOP