piątek, 17 lutego 2017

Chrusty | Faworki

Czymże byłby Tłusty Czwartek bez chrupiących, lekkich, pełnych bąbelków, oprószonych cukrem pudrem chrustów. Ten przepis na chrusty, bądź jak kto woli faworki, mam od swojej mamy. 

Składniki na ok 50 sztuk:
420 g mąki pszennej
5 żółtek
200 ml gęstej śmietany 18 %
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, śmietanę, spirytus. Ciasto zagniatamy, aż będzie elastyczne. Następnie tłuczemy ciasto wałkiem lub pięścią przez 5 do 10 minut, by wtłoczyć w nie powietrze. Po tym czasie owijamy ciasto folią i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (część nieużywana czeka w lodówce). Każdą cześć rozwałkowujemy cieniutko ( im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące faworki) na duży prostokąt, na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy małe prostokąty ok. 3cm x 12 cm, które nacinamy wzdłuż na środku. Przez nacięty otwór przewlekamy jeden z końców faworka. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP