poniedziałek, 6 lutego 2017

Drożdżówki orkiszowe z serem

Mąka orkiszowa to moje ostatnie odkrycie. W swej strukturze jest podobna do mąki pszennej, ale jest od niej nieco mniej kaloryczna, ma więcej białka, mniej węglowodanów i dużo kwasu krzemowego.Drożdżówki z tej mąki
niczym się nie różnią w smaku od tych wykonanych na mące pszennej. Gorąco zachęcam do pieczenia:)

Składniki na 8 drożdżówek:
350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( plus trochę mąki do oprószenia stolnicy)
150 ml mleka
30 g masła 
30 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli 
2 łyżki cukru ( użyłam ksylitolu)

Masa serowa:
300 g serka śmietankowego (użyłam Łaciaty)
2 łyżki cukru ( dałam ksylitol)
łyżeczka esencji waniliowej


Drożdże zasypujemy łyżką cukru, mieszamy aż się zrobią płynne, następnie zalewamy je 50 ml ciepłego mleka i wsypujemy dwie łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Do miski wsypujemy resztę mąki, łyżkę cukru i jajko. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dokładamy do niego masło i rozpuszczamy je w mleku na małym ogniu. Studzimy. Składniki na masę serową łączymy ze sobą.

Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem i zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, lekko ugniatamy przez kilka sekund i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 30x50 cm o grubości 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masą serową (zostawiając 1 cm od brzegów). Następnie ciasto zwijamy w rulon, który kroimy na osiem równych kawałków ( ok. 6 cm każdy).

Drożdżówki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie pieczemy je przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.



2 komentarze

Printfriendly

TOP