czwartek, 23 lutego 2017

Pączki pieczone z nadzieniem serowym


Tym razem klasyczne pączki pieczone (o ile można powiedzieć, że pączek nieskąpany w oleju jest klasycznym:) z użyciem mąki pszennej i masła. Zamiast dżemu postanowiłam użyć nadzienia serowego i wyszło całkiem pysznie. Pączki są mięciutkie, mniej kaloryczne od smażonych i szybko znikają. Zapraszam do korzystania z przepisu i pieczenia:)
Składniki na ok. 20 średnich pączków:
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( użyłam pszennej pełnoziarnistej)
100 g roztopionego i ostudzonego masła
3 jajka
4 łyżki cukru 
szczypta soli

Nadzienie serowe:
250 g sera śmietankowego naturalnego ( takiego w wiaderku jak na sernik)
2 łyżki cukru pudru

Lukier:
sok z jednej cytryny
1 szklanka cukru pudru
  
Dodatkowo:
papilotki do muffinków

Drożdże wrzucamy do miski, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy połową ciepłego mleka (czyli 1/4 szklanki), dodajemy łyżkę mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą, wlewamy do niej wyrośnięty zaczyn (czyli drożdże), mieszamy łyżką. Do mąki dodajemy resztę mleka, rozbełtane jajka, cukier. Zagniatamy. Na koniec dodajemy płynne masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie ładnie odchodzić od miski. Jeśli będzie się kleić, podsypujemy delikatnie mąką. Nie dodawajmy za dużo mąki, bo będzie zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na grubszy prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, na środku każdego kółka nakładamy nadzienie serowe (wszystkie składniki nadzienia należy połączyć ze sobą), składamy na pół, zlepiamy dokładnie boki, by nadzienie nie wypłynęło i formujemy pączka. Gotowe pączki układamy zlepioną częścią do dołu w papilotkach, a następnie układamy papilotki wypełnione pączkami na blaszce. Przykrywamy pączki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Gdy wystygną, lukrujemy nasze pączki ( składniki na lukier po prostu łączymy ze sobą)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP