sobota, 4 lutego 2017

Pełnoziarniste spaghetti z indykiem

Pełnoziarniste spaghetti z indykiem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Połączenie sycącego makaronu, delikatnego indyka i aromatycznego, pomidorowego sosu zadowoli chyba wszystkich.

Składniki na ok. 5 porcji:

500 g makaronu pełnoziarnistego
500 g mielonego indyka
1 opakowanie pomidorów w puszce (ok. 400 g)
500 g passaty pomidorowej
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalne)
łyżeczka suszonej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na gorącym oleju. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli i czosnku. Mieszamy. Po ok. 3 minutach,  gdy cebula się trochę podsmaży, na patelnię wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia. Całość zalewamy winem i smażymy do momentu, aż wyparuje. Następnie dodajemy pomidory w puszce, mieszamy, by się rozpadły, i wlewamy passatę pomidorową. Wszystko dusimy przez 10 minut, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Sos serwujemy z pełnoziarnistym makaronem ugotowanym al dente według instrukcji na opakowaniu.


2 komentarze

  1. Mielone mięso z indyka w spaghetti? Jeszcze takiego nie jadłam!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja odchudzona:) A to przecież nie jest bolognese, więc można i tak:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP