niedziela, 19 lutego 2017

Pieczone pączki | Fit pączki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Wszystkie wyrażenia typu:,,fit pączki, odchudzone pączki, zdrowe pączki", brzmią jak jakiś oksymoron, i zdają się być zwykłą ściemą. Nie w przypadku tego przepisu. Zamiast cukru mamy ksylitol, zamiast masła używamy oleju kokosowego, mąka pszenna została zastąpiona mąką orkiszową pełnoziarnistą, no i nie smażymy tylko pieczemy nasze pączki. Ileż to kalorii mniej! Nie spodziewajmy się cudów, że będą smakować identycznie jak pączki smażone, bo tak się nie stanie, w smaku są inne, ale też nie przypominają takiej zwykłej drożdżówki. Obawiałam się, co z tego wyjdzie, gdy tak pozamieniam wszystkie składniki i zostałam mile zaskoczona. Z cieniutką warstwą lukru cytrynowego i w duecie z domowym dżemem truskawkowym te pączki są wyśmienite. Zapraszam do korzystania z przepisu:)


Składniki na ok 20-25 sztuk małych pączków:
3 pełne szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 400 g)
dodatkowo 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej do zaczynu drożdżowego
100 ml płynnego oleju kokosowego
3 jajka
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka białego cukru
szczypta soli
nadzienie: ulubiony dżem

Lukier cytrynowy:
Pół szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
papilotki do muffinków

Drożdże wrzucamy do miski, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy połową ciepłego mleka (ok.70 ml), dodajemy łyżkę mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą (to co na końcu zostanie w sitku- wszelkie otręby- też dodajemy do miski), wlewamy do niej wyrośnięty zaczyn (czyli drożdże), mieszamy łyżką. Do mąki dodajemy resztę mleka, rozbełtane jajka, ksylitol. Zagniatamy. Dodajemy olej kokosowy ( jeśli jest w postaci stałej, należy go wcześniej lekko podgrzać, by się upłynnił). Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie ładnie odchodzić od miski. Jeśli będzie się kleić, podsypujemy delikatnie mąką. Nie dodawajmy za dużo mąki, bo będzie zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na grubszy prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, na środku każdego kółka nakładamy łyżeczką dżem, składamy na pół, zlepiamy dokładnie boki, by nadzienie nie wypłynęło i formujemy pączka. Gotowe pączki układamy zlepioną częścią do dołu w papilotkach, a następnie układamy papilotki wypełnione pączkami na blaszce. Przykrywamy pączki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.


Wyrośnięte pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. Gdy wystygną, lukrujemy nasze pączki ( składniki na lukier po prostu łączymy ze sobą)




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP