poniedziałek, 13 lutego 2017

Prosty mus czekoladowy z truskawkami














Puszysty, mocno czekoladowy, kremowy, z idealnie łączącymi się truskawkami- taki jest ten mus czekoladowy, który przygotujecie w 10 minut. Fani gorzkiej czekolady będą nim zachwyceni, antyfani z kolei mogą dodać część
 czekolady mlecznej ( np. 80 g gorzkiej i 40 g mlecznej), by był nieco słodszy. Podane składniki są na naprawdę 2 duże porcje takie jak na zdjęciach.


Składniki na 2 duże porcje:
300 ml śmietanki kremówki 30%
120 g gorzkiej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym lepiej- użyłam czekolady 70%)
ok. 10 dużych truskawek (użyłam mrożonych)

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej- wkładamy czekoladę do miski, którą umieszczamy nad garnkiem wypełnionym gorącą wodą. Gdy się rozpuści odstawiamy ją na bok. Truskawki rozmrażamy i kroimy w kostkę.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy do niej lekko schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę, ciągle ubijając, aż połączy się ze śmietaną. Gdy mus nam się ubije, dorzucamy pokrojone truskawki i wszystko razem mieszamy. Całość wlewamy do pucharków, schładzamy w lodówce przed podaniem.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP