poniedziałek, 27 lutego 2017

Sałatka z grillowanym tofu i prażonymi ziarnami sezamu

Mój debiut z tofu. Mąż sobie wymyślił, że chce spróbować, zakupił i prosił o jakieś danie. No i wyprosił:) Tofu samo w sobie jest kompletnie bez smaku. Ot, taka gąbeczka. Natomiast zamarynowane i do tego zgrilowane jest już całkiem przyjemne. Z sałatą, ulubionymi warzywami i prażonym sezamem tworzy niezłą, lekką kompozycję. Świetne danie na kolację, nie tylko dla wegan i wegetarian. Zapraszam do korzystania z przepisu.


Składniki na 2 porcje:
1 kostka tofu ( ok. 180 g)
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki soku z cytryny
mix sałat
1 pomidor ( mogą być koktajlowe, użyłam malinowego)
1 łyżeczka sezamu
1/2 czerwonej papryki

Zaczynamy od zrobienia marynaty. Miód, ocet balsamiczny, musztardę i sok z cytryny łączymy ze sobą w misce. Tofu kroimy w plastry i wkładamy do miski z marynatą.  Mieszamy tak, by tofu było całe pokryte płynem. Zamarynowane tofu odkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc). 

Gotowe tofu smażymy z obu stron na patelni grillowej. Sezam prażymy na osobnej patelni. Na talerzu układamy sałatę, pokrojonego w kostkę pomidorka, pokrojoną w paski paprykę, zgrillowane tofu. Całość posypujemy prażonym sezamem i polewamy marynatą pozostałą z tofu.

2 komentarze

Printfriendly

TOP