sobota, 11 lutego 2017

Suflet czekoladowy

Delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe- takie wychodzą suflety z tego przepisu. Pięknie wyrastają i pięknie się prezentują, ale tylko przez kilka minut, gdyż później nieco opadają, dlatego też serwujemy je od razu.Te suflety to 
świetna propozycja na walentynkowy deser, w końcu czekolada to afrodyzjak:)

Składniki na 4 kokilki o pojemności ok. 180 ml każda:
4 jajka, (muszą być w temperaturze pokojowej)
140 g gorzkiej czekolady 70 %
3 łyżki drobnego cukru 
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Kokilki smarujemy całe dokładnie masłem (na spodzie jak i brzegi na górze). W garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Jak tylko się zagotuje, ściągamy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Potrząsamy garnuszkiem, by śmietanka pokryła czekoladę i ją rozpuściła. Po minucie mieszamy całość dokładnie łyżką. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do ostudzonej czekoladowej masy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, tylko nie za długo. Ubite białka dodajemy stopniowo do czekoladowego musu. Całość delikatnie mieszamy szpatułką,do połączenia się składników (masa ma mieć jednolity kolor) tylko nie za mocno, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 

Gotową masę przelewamy do kokilków, wypełniając je po same brzegi ( zostawiamy jedynie kilka milimetrów). Pieczemy z funkcją termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, a po 30 sekundach obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.


*Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki, zmodyfikowany.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP