czwartek, 9 lutego 2017

Szczawiowa

Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym zbierało się (i nadal zbiera) szczaw i zamykało się go w słoiczkach na
zimę. Dzięki temu mogliśmy rozkoszować się tą zupą cały rok. A jest czym, gdyż szczawiowa to zupa lekko kwaskowata, sycąca, smaczna i zdrowa.

Składniki na 5-6 porcji:
400 g żeberek wieprzowych ( często używam drobiu)
250 g szczawiu ze słoika ( jeśli używamy świeżego to 300 g umytego i pokrojonego drobno)
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
5 dużych ziemniaków
150 ml śmietany 18 %
łyżka masła
6 ugotowanych jajek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
sól i pieprz do smaku

Żeberka zalewamy 2,5 litrami wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania- w trakcie gotowania zbieramy szumowiny.

Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, dodajemy w raz z całym selerem do wywaru i gotujemy ok. 20 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i po tych 20 minutach dodajemy do wywaru. Gotujemy,aż ziemniaki staną się miękkie.

Z wywaru wyciągamy seler, dodajemy  szczaw* i gotujemy przez 5 minut. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy do niej łyżkę masła i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy z ugotowanymi jajkami.

*Szczaw dodajemy stopniowo, by znaleźć swój smak- im więcej szczawiu, tym zupa kwaśniejsza. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP