piątek, 24 lutego 2017

Zupa-krem z pora | Fit krem z pora z kaszą jaglaną

Ten krem z pora zachwyci niejednego. Jest aksamitny, pachnący, lekki, ale i sycący. Podany z grzankami i podprażonymi ziarnami słonecznika nabiera zupełnie innego wyrazu. Postanowiłam zamienić często dodawane ziemniaki na kaszę jaglaną i zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego. Zapraszam do korzystania z przepisu.

Składniki na ok. 6 porcji:
2 pory
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka jogurtu naturalnego
ok. 1 litr wody
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo (opcjonalnie):
4 kromki razowego chleba
100 g pestek słonecznika

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Po 2 minutach dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Mieszamy. W międzyczasie myjemy pora. Jasne części pora kroimy na plasterki. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa dodajemy do cebuli z czosnkiem i całość dusimy na oliwie, aż zmiękną. 

W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną. Gdy się ugotuje, dodajemy ją do garnka z warzywami, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i zagotowujemy.

W osobnym kubku łączymy jogurt z niewielką ilością gorącego płynu i przelewamy do całości. Gdy zupa się zagotuje, miksujemy ją na gładki krem. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem można przecedzić przez sitko, by był jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.

Dodatkowo:
Kromki chleba kroimy na małe kwadraty ( to będą nasze grzanki)  i podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumienią.  Pestki słonecznika również prażymy na patelni. Tak przygotowane dodatki dodajemy do kremu.


2 komentarze

  1. Zrobię ! Ale.. 2 pory. Pojęcie względne, bo można kupić kawałki jeden 15 cm a są i takie co mają 40 cm :D które są w składzie ?:D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dłuższe, nie te co są w zestawie wloszczyzny. Kupowałam je osobno na sztuki.

      Usuń

Printfriendly

TOP