piątek, 31 marca 2017

Babka cytrynowa

Moja faworytka wśród Wielkanocnych babek, mojego taty także. Po spróbowaniu stwierdził, że ta babka jest bardzo dobra, bo jest taka "w jego stylu"- cokolwiek miał na myśli:) Babka jest lekko słodka, z nutą cytrynową, wilgotna i puszysta. Musicie wypróbować ten przepis:)

Składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru 
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej ( ok. 300 g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny
sok z 1 i 1/2 cytryny

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miski. Masło miksujemy z cukrem przez kilka minut, następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. 

Formę na babkę wysmarowujemy dokładnie masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strzepać.  Gotową masę wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia. Podawać z lukrem lub cukrem pudrem.

3 komentarze

  1. Zdecydowanie spróbuje zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Średnica górna-21,5 cm
      Średnica dolna-11 cm
      Wysokość- 9 cm

      Usuń

Printfriendly

TOP