czwartek, 16 marca 2017

Duszone udka kurczaka z jabłkami

Mięso i owoce to genialne połączenie. Kurczak duszony w jabłkach wychodzi soczysty, lekko słodki, pyszny. Lubię takie obiady, które właściwie robią się same i nie wymagają ogromu czasu i pracy. 

Składniki na 4 porcje:
4 udka kurczaka
3-4  średnie jabłka
1 szklanka soku jabłkowego 100% ( można zastąpić wodą i dodać jabłko więcej)
2 cebule
2 ząbki czosnku
majeranek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy udka z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebulka się lekko zarumieni, dodajemy pokrojone w plastry jabłka ( nieobrane i bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy sokiem jabłkowym. Zmniejszamy ogień, całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut. Gdyby płyn się mocno zredukował, to należy zmniejszyć ogień i dodać więcej soku lub wody. Kurczaka podawać z jabłkami, które dusiły się razem  z mięsem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP