środa, 29 marca 2017

Fit nutella z awokado | Czekoladowy krem z awokado i orzechów


Najczęściej jem awokado w jego najprostszej postaci, bez żadnych dodatków, lub w formie guacamole. Czasem jednak wykorzystuję je, by przygotować czekoladowy krem z orzechami. Idealnie nadaje się jako słodki krem do kanapek czy naleśników. Nie oszukujmy się, ten krem różni się w smaku od tych kupnych, ale jeśli lubicie awokado i szukacie pomysłu na zdrowsze słodycze, to ten przepis jest dla Was.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3 garście ( ok. 90 g)  orzechów laskowych i nerkowca (po 45 g takich i takich)
1,5 łyżki kakao
2 łyżki miodu/syropu z agawy
odrobina wody do rozrzedzenia kremu (opcjonalne)

Orzechy mielimy na proch. Dodajemy awokado, miód, kakao i całość blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję Jeśli krem jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go dodając odrobinę wody. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP