niedziela, 5 marca 2017

Lekka zupa-krem pomidorowy z ciecierzycą

Kolejna zupa-krem, tym razem z ciecierzycą. Kremowa, aksamitna, sycąca. Taka wariacja na temat klasycznej pomidorowej. 

Składniki na ok. 4-5 porcji:
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego*
1 łyżeczka bazylii ( można dodać świeżej)
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
oliwa do smażenia

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i moczymy ją przez całą noc. Po tym czasie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości przez ok 2 godziny.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidory/passatę pomidorową, majeranek, tymianek, bazylię i smażymy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, gotujemy ok. 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy. By była jeszcze gładsza i aksamitna, można ją przecedzić przez sitko. Gdyby zupa okazała się zbyt kwaśna, można ją dosłodzić cukrem. Podawać z makaronem, ryżem, grzankami.

*Warto gotować więcej rosołu i to, co zostanie, później mrozić. Taki mrożony bulion sprawdza się jako baza do sosów, zup, czy też do risotto. Jeśli nie mamy mrożonego, wystarczy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, pora, 1/2 selera, natkę pietruszki, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 3 ziarna pieprzu zalać litrem wody i gotować przez ok. 50 minut na małym ogniu. Jeśli chcemy, by bulion był mięsny, możemy dorzucić sztukę mięsa- udko kurczaka/kaczki/ żeberka wołowe. Po zagotowaniu wyciągamy warzywa i mięso, i mamy gotowy bulion.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP