poniedziałek, 13 marca 2017

Makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron ze szpinakiem jest w moim domu daniem spornym- ja uwielbiam, mąż tak średnio za nim przepada. Zje, ale wielkim fanem to nie jest. I jak tu żyć w takiej sytuacji?! Uwielbiam szpinak w tej formie i mogłabym go jeść znacznie częściej, zwłaszcza, że jest to przepis na obiad w 15 minut. Jeśli lubicie szpinak, to musicie wypróbować to danie.
Składniki na 5-6 porcji:
500 g makaronu penne (użyłam pełnoziarnistego)
300 g świeżego szpinaku lub mrożonego rozdrobnionego
250 g sera feta
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy z 2 minuty i dodajemy posiekany czosnek. Gdy wszystko nam się ładnie zeszkli, dodajemy poszarpany świeży szpinak, lub mrożony ( nie trzeba go rozmrażać). Całość smażymy z 4 minuty, a w przypadku szpinaku mrożonego, aż woda z niego wyparuje i się rozmrozi. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści.  Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Z solą uważamy, gdyż ser jest słony.

Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając trochę wody z gotowania i przekładamy na patelnię z gotowym szpinakiem. Wlewamy z dwie łyżki wody z gotowania i chwilę smażymy i mieszamy do czasu, aż szpinak ładnie połączy się z makaronem.


2 komentarze

  1. Uwielbiam takie dania :) Makaron ze szpinakiem to również jeden z ulubionych posiłków mojej córki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP