piątek, 10 marca 2017

Naleśniki orkiszowe

Przyznam się, że nigdy nie robiłam naleśników zgodnie  z jakimkolwiek przepisem. Od zawsze robiłam je "na oko", sprawdzając, czy ciasto naleśnikowe jest wystarczająco rzadkie, by naleśniki wyszły delikatne, cieniutkie, mleczne. Chyba nie ma nic gorszego niż  grube, mączyste naleśniki. Przygotowując te z mąki orkiszowej- wiem, mam bzika na punkcie tej mąki- postanowiłam spisać proporcje jakich użyłam, byście mogli również rozkoszować się tym prostym daniem.

Składniki na 8-9 naleśników:
1 szklanka i 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki mleka
szczypta soli 
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem lub mieszamy rózgą do utrzymania gładkiej, rzadkiej masy.Tak przygotowane ciasto odkładamy na 30 minut. Po tym czasie na suchej, nieprzywierającej patelni smażymy naleśniki, rozprowadzając ciasto równomiernie po powierzchni patelni. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą, serem. Można też serwować je w wersji wytrawnej, gdyż nie zawierają cukru. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP