piątek, 24 marca 2017

Omlet warzywny | Omlet warzywny z pieczarkami, papryką, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Świetny na śniadanie, ale raczej takie weekendowe ponieważ zajmie Wam chwilę czasu jego przygotowanie. Do przygotowania użyłam mąki żytniej razowej, którą możecie zastąpić każdą inną. Podobnie z warzywami, można je zastąpić Waszymi ulubionymi.

Składniki na 2 porcje:
2 jajka
garść szpinaku
4 pomidorki koktajlowe
1/2 papryki czerwonej
4 większe pieczarki
1/2 cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka mąki żytniej razowej (można użyć innej)
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku

Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, szpinak szarpiemy w dłoniach. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, dodajemy pieprz i sól, a następnie paprykę i szpinak. Po chwili dorzucamy pomidorki. Całość podsmażamy przez chwilę i ściągamy z ognia.

Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Do ubitych jajek stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, by nie było grudek. Do masy dodajemy warzywa, przyprawy i  łączymy składniki.

Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną. Patelnie przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, aż omlet się zarumieni.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP