sobota, 18 marca 2017

Owsiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Kruche, lekko słodkie, zaspokajające nagłą potrzebę na coś słodkiego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, chwila w piekarniku i po 30 minutach możemy rozkoszować się domowymi ciastkami. Daktyłe można zamienić  na rodzynki, orzechy również możecie dodać inne, podobnie jak i mąkę. Zapraszam do korzystania z przepisu:)
Składniki na ok. 24 sztuki małych ciastek:
140 g masła
3-4 łyżki miodu
2 łyżki wody
120 g płatków owsianych ( użyłam mieszanki żytnich, owsianych i orkiszowych)
1/2 płaskiej łyżeczki sody
60 g drobno posiekanych orzechów ( użyłam mieszanki włoskich, nerkowca i laskowych)
120 g posiekanych daktyli
160 g mąki kukurydzianej
120 g wiórków kokosowych 

Do dużej miski wsypujemy płatki, sodę, orzechy, daktyle, mąkę i wiórki kokosowe. Mieszamy. W garnku roztapiamy masło, miód i wodę. Ciepły płyn dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z gotowej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 17 minut, aż się zarumienią. Gorące ciastka będą jeszcze miękkie, ale gdy już wystygną, stwardnieją.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP