wtorek, 28 marca 2017

Pasta z awokado | Guacamole

Ile ludzi, tyle przepisów na guacamole. Podstawą jest oczywiście awokado, a dodatki bywają różne. Do najczęstszych należą: czerwona cebula, kolendra, pomidory, papryka chili. Sama często gdy nie mam papryki chilli, dodaję kilka kropel tabasco, by było lekko ostre. Guacamole podaje się z chipsami, nachosami, jest takim imprezowym dipem, choć ja wolę je na zwykłym pieczywie razowym. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na guacamole. Zapraszam do testowania:)

Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
1 ząbek czosnku
1/4 małej papryczki chili
1/2 pomidora
sól i pieprz do smaku

Pomidora pozbawiamy miąższu i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę pozbawiamy pestek i kroimy drobno podobnie jak czosnek.  Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ łyżką, przekładamy go do miski i rozdrabniamy widelcem. Do awokado dodajemy czosnek, paprykę i pomidora, mieszamy, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP