poniedziałek, 20 marca 2017

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Danie proste, delikatne, aromatyczne, kojarzy mi się z typowym daniem dla dzieci:) Świetnie komponuje się z wszelkimi rodzajami kasz, ryżem czy też ziemniakami.

Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
2 marchewki
1 duża pietruszka lub 2 mniejsze
1 mała cebula
1 jajko
ok. 4 łyżki bułki tartej
pęczek kopru
szklanka mąki pszennej
150 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku

Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy wywar.

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę, jajko, wlewamy dwie łyżki zagotowanego wywaru z marchewki i pietruszki, sól i pieprz do smaku, oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy przez 5 minut. Jeśli masa się mocno klei, dodajemy kolejne łyżki bułki tartej, uważamy, by nie dodać za dużo, bo pulpety wyjdą twarde. Z gotowej masy formujemy małe pulpety, każdy obtaczamy dokładnie w mące.

Uformowane pulpety wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany drobno koperek.

1 komentarz

  1. niby dla dzieci ale.... wszyscy jedzą ze smakiem:) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP