wtorek, 14 marca 2017

Szybkie risotto warzywne

Kolejne szybkie danie- takie najbardziej lubię:) Z połączenia kilku prostych warzyw, bulionu i ryżu do risotto powstaje świetny obiad lub kolacja. Można podawać je ze sztuką mięsa, rybą, lub jeść samo. Zachęcam do korzystania z przepisu:)

Składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka ryżu do risotto ( np. arborio)
ok  600 ml gorącego  bulionu warzywnego
100 ml białego wina ( można pominąć)
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
1/4 selera
1 duża cebula lub 2 małe szalotki
2 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
sól i pieprz do smaku

Marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki myjemy i siekamy. 

Na dużej patelni podsmażamy na maśle cebulę do czasu, aż się zeszkli.  Dodajemy starte warzywa i przesmażamy chwilę (ok. 2 minuty). Po tym czasie dodajemy ryż i mieszamy, aż cały pokryje się masłem.  Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż wyparuje. Partiami wlewamy bulion i gotujemy, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy to się stanie, dodajemy kolejną partię płynu i dalej gotujemy. Możemy od czasu do czasu mieszać. Ryż musi wchłonąć cały bulion, by zmiękł i był al dente. Warto podczas dolewania bulionu próbować, czy ryż nie jest już gotowy do podania.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na talerze i dekorujemy starty serem i natką pietruszki.



*Warto gotować więcej rosołu i to, co zostanie, później mrozić. Taki mrożony bulion sprawdza się jako baza do sosów, zup, czy też do risotto. Jeśli nie mamy mrożonego, wystarczy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, pora, 1/2 selera, natkę pietruszki, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 3 ziarna pieprzu zalać litrem wody i gotować przez ok. 50 minut na małym ogniu. Jeśli chcemy, by bulion był mięsny, możemy dorzucić sztukę mięsa- udko kurczaka/kaczki/ żeberka wołowe. Po zagotowaniu wyciągamy warzywa i mięso, i mamy gotowy bulion.

4 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Haha😊 Niestety, te risotto robiłam w sobotę i nic już nie ma.

      Usuń
  2. Pychotka , wcześniej robiłam z pieczarkami ale te wydanie bardziej mi smakuje, bulion kupuje gotowy w butelce z krakusa, zupełnie bez chemii itp. dodaję też sporo parmezanu. Przepyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się;) Proste składniki a razem tworzą pyszne danie. Ten bulion muszę sprawdzić skoro taki dobry i bez chemii.

      Usuń

Printfriendly

TOP