środa, 22 marca 2017

Szybkie spaghetti z łososiem i kaparami

Lubię takie dania, których przygotowanie nie zajmuje mi więcej niż 20 minut. Może się wydawać, że ryba i makaron to dziwne połączenie. Nic bardziej mylnego. Delikatny łosoś, słonawe kapary, lekko kwaśna śmietana, to wszystko razem tworzy świetne połączenie. Musicie spróbować:)
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu spaghetti ( użyłam pełnoziarnistego)
ok. 350 g filetu z łososia
100 g kaparów
1 cebula
300 ml śmietany 18% do sosów
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
pieprz

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, łososia kroimy w kostkę a kapary odsączamy z zalewy i siekamy.

Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po minucie dodajemy do niej pokrojony drobno czosnek. Gdy całość się lekko zarumieni, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i smażymy go tak przez minutę. Po tym czasie wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i całość dusimy przez ok. 3 minuty.  Następnie do sosu dodajemy posiekane kapary. Doprawiamy pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos podawać z makaronem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP