środa, 8 marca 2017

Tort bezowy Raffaello | Bezowy tort migdałowo-kokosowy

Ten tort jest cudowny! Któż nie lubi połączenia kokosowego kremu z lekko ciągnącymi się i chrupiącymi blatami bezy migdałowej. Fantastycznie smakuje i wcale nie jest trudny w wykonaniu. Musicie wypróbować ten przepis:)

Składniki na 3 blaty bezowe (wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej):
6 białek 
szczypta soli
1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 g zmielonym migdałów ( pełna szklanka)
100 g płatków migdałowych

Składniki na krem kokosowy:
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
500 g schłodzonego serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego Malibu ( można pominąć)

Dodatkowo do dekoracji:
garść podprażonych płatków migdałowych
garść wiórków kokosowych

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy, dodajemy zmielone migdały i ponownie delikatnie mieszamy szpatułką.

Trzy blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym papierze odrysowujemy okrąg o średnicy 22 cm. Masę wykładamy na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów bezowych. Każdy blat posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wszystkie 3 blaszki pieczemy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 50 minut. Jeśli nie możemy upiec wszystkich blatów na raz, przygotowujemy każdy blat osobno tuż przed upieczeniem.

Kremówkę, mascarpone i cukier puder ubijamy w misie miksera, aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i likier. Mieszamy do połączenia.

Wystudzone blaty bezowe układamy na paterze i przekładamy kremem kokosowym. Zostawiamy trochę kremu na górny blat, smarujemy jego wierzch i obsypujemy garścią podprażonych płatków migdałowych i wiórkami kokosowymi. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce przez kilka godzin (min. 2 godziny).


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP