piątek, 28 kwietnia 2017

Batoniki z amarantusem i żurawiną

Pyszne batoniki z amarantusem ekspandowanym, migdałami, żurawiną, sezamem i płatkami owsianymi. Bez pieczenia:) Proste w przygotowaniu, wystarczy połączyć składniki i gotowe. Po odstaniu w lodówce łatwo się je kroi, nie kruszą się, natomiast nie są twarde, raczej miękkie i wymagają trzymania w lodówce. Mimo to można je śmiało zabrać do pracy czy szkoły. Polecam:)

Składniki na ok. 12-15 sztuk:
40 g migdałów
75 g daktyli bez pestek
80 g płatków owsianych
60 g żurawiny
30 g ekspandowanego amarantusa
50 g sezamu
75 g masła
110 g miodu 

Migdały siekamy i podprażamy na suchej patelni, żurawinę i daktyle kroimy. Po chwili dodajemy do migdałów płatki owsiane, następnie sezam i wszystko razem prażymy. Co jakiś czas mieszamy, by się nie podpiekły za mocno. W osobnym garnku rozpuszczamy masło i miód. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Ściągamy z ognia. Wszystkie składniki suche i bakalie dodajemy do płynnych, mieszamy do połączenia się składników. Gotową, ciepłą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 15 cm x 25 cm. Gdy całość wystygnie, przekładamy blaszkę do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Kroić w prostokąty i przechowywać batoniki w lodówce oddzielone od siebie papierem śniadaniowym, by się nie sklejały. 





1 komentarz

  1. Takie domowe batoniki to musi być coś! Uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP