piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto limonkowo-kokosowe | Lime and coconut drizzle cake



Pyszne ciasto, mocno limonkowe, mięsiste. Zaraz po upieczeniu nasącza się je limonkowym syropem przez co staje się jeszcze bardziej wilgotne. Piekłam je na Wielkanoc, choć gości znacznie częściej na moim stole. Gorąco polecam:)

Składniki na formę o wymiarach na dnie 9 cm x 19 cm :
Ciasto:
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła
145 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
3 łyżki soku z limonki
skórka otarta z 3 limonek

Syrop do nasączenia:
sok z 2 limonek
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
Garść wiórków kokosowych do posypania ciasta

Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, skórkę z limonek. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe, mieszamy i na koniec dodajemy sok z limonek. Nie mieszajmy za długo ciasta, tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. 

Składniki na syrop umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Lekko ostudzamy.

Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i polewamy syropem z limonek i cukru. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i podajemy do spożycia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP