poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Cytrynowe babeczki wielkanocne z bezowymi kurczaczkami

Te słodko wyglądające babeczki podpatrzyłam na kanale youtubowym, który od razu stał się jednym z moich ulubionych. CupcakeJemma- jak zwie się autorka ów kanału- skradła moje serce swoją osobowością i świetnymi przepisami. Jej babeczki wielkanocne są dość słodkie, głównie przez bezę i krem maślany, ale lekko kwaśny lemon curd balansuje tę słodycz. Przepis trochę zmodyfikowałam i ogólnie nie wydaje się trudny, gdyby nie te beziki, które były dość kapryśne i robiłam do nich dwa podejścia:) Zachęcam do wypróbowania przepisu i podpatrzenia jak robi to sama CupcakeJemma.

Składniki na 12 babeczek:
Bezy:
2 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
120 g drobnego cukru do wypieków
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem maślany (Buttercream):
100 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 
150 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Babeczki cytrynowe:
125 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
90 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka

Lemon curd

Dodatkowo do dekoracji kurczaczków:
pisaki cukiernicze w kolorze żółtym i czarnym
lub
3 kostki ciemnej czekolady i lukier barwiony  żółtym barwnikiem do wypieków
Bezy:
Białka ze szczyptą soli umieszczamy w misie miksera i ubijamy na wysokich obrotach, aż otrzymamy gęstą i sztywną pianę. Do tak przygotowanej piany stopniowo, powoli, cały czas ubijając, dodajemy drobny cukier po jednej łyżce. To jest bardzo ważne, by robić to takimi partiami, bo w przeciwnym razie nasza piana będzie rzadka, cukier nie zdąży się w niej rozpuścić i ustabilizować piany.  Na koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotowa piana bezowa będzie lśniąca, sztywna, gęsta i większość cukru rozpuści się w niej (można to sprawdzić, rozcierając odrobinę piany między palcami).
Umieszczamy naszą pianę w rękawie cukierniczym z dużą okrągłą końcówką i wyciskamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nasze bezowe kurczaczki (Podpatrzcie jak robi to CupcakeJemma, lub możecie zrobić trochę mniejsze jak moje). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza przez ok.40 minut. 
Ostudzone bezy dekorujemy za pomocą pisaków, lub rozpuszczonej czekolady i lukru z żółtym barwnikiem (rysujemy oczka i dzioby).

Krem maślany:
Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy ok.5 minut, aż stanie się bledsze i puszyste. Dodajemy do niego w dwóch partiach cukier puder i miksujemy, aż nie będzie on wyczuwalny w smaku i ładnie rozpuści się w maśle. Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy, do połączenia się składników. 

Babeczki cytrynowe:
Masło, cukier, jajka, skórkę cytrynową, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia. Gotową masę przekładamy do formy do pieczenia babeczek wyłożoną papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. 

Wykonanie:
Ostudzone babeczki smarujemy cienką warstwą kremu maślanego, na nim wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego ślaczek w postaci "gwiazdki" z lemon curd, na którym umieszczamy bezowego kurczaczka.








Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP