wtorek, 25 kwietnia 2017

Domowe pesto bazyliowe

Ostatnio w sklepie rzuciły mi się w oczy orzeszki piniowe i moją pierwszą myślą było przygotowanie pesto bazyliowego. Bardzo aromatyczne, nieskomplikowane i proste w przygotowaniu danie. Tak zrobione pesto można od razu użyć do makaronu, lub trzymać w lodówce do późniejszego użytku. Z racji tego, że uwielbiam czosnek i dodaję go zawsze znacznie więcej, niż przeciętny człowiek, użyłam cały ząbek, jednak można ilość zmniejszyć do 1/2 ząbka czosnku. Polecam:)

Składniki na 2-3 porcje:
Liście bazylii oberwane z jednej dużej doniczki
1 ząbek czosnku
2 łyżki (ok.25 g) podprażonych orzeszków pinii
2 łyżki parmezanu
4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki zblendować ze sobą do połączenia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP