czwartek, 6 kwietnia 2017

Domowy zakwas na żurek

Zakwas na żurek zrobiony z dobrych składników można teraz kupić wszędzie, jednak czemu nie przygotować własnego w domu? Za jego zrobieniem przemawia fakt, że nie wymaga on ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani skomplikowanych składników. No dobra, trzeba trochę poczekać, aż będzie gotowy do spożycia, ale ta cierpliwość się opłaci. Zapewniam Was, satysfakcja z żurku ugotowanego na takim domowym zakwasie gwarantowana. Polecam:)
Składniki na zakwas, który wystarczy na  2,5 litra żurku:
500 ml ciepłej przegotowanej wody
7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie

Dodatkowo:
słoik 
gaza lub ściereczka
gumka recepturka

Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy ją ciepłą wodą, dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie. Całość mieszamy, przykrywamy gazą/ściereczką i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce (trzymałam na lodówce w kuchni).Tak przygotowany zakwas mieszamy raz dziennie. Zakwas musi mieć ładny, kwasowy zapach, nie może mieć pleśni na powierzchni.


*Są zwolennicy niedodawania przypraw do zakwasu na żurek, tylko piętki razowego chleba, by przyspieszyć proces kiszenia. Uważam jednak, że przyprawy dodają mu ładnego aromatu i wyraźniejszego, lepszego smaku.


.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP