wtorek, 4 kwietnia 2017

Babka jogurtowa z olejem kokosowym

Babka inna niż te tradycyjne. Jest lekko wilgotna, puszysta ale i zwarta w swej strukturze. Olej kokosowy nadaje jej wyraźniejszego smaku a mąka kukurydziana pięknego, żółtego koloru. By sprawdzić, czy to Wasz smak, musicie wypróbować ten przepis:)
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej orkiszowej (można użyć zwykłej pszennej)
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
4 jajka
2 łyżki otrąb pszennych
100 ml płynnego oleju kokosowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g ksylitolu ( można użyć cukru i to w większej ilości, by była słodsza)
łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej!

Dwa rodzaje mąki, otręby pszenne i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski i odkładamy na bok.

Jajka i ksylitol ubijamy mikserem przez kilka minut, aż zrobią się bledsze i puszyste. Stopniowo wlewamy olej kokosowy, cały czas miksując. Stopniowo dodajemy jogurt naturalny na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otrębami. Na koniec dodajemy aromat waniliowy i całość mieszamy szpatułką.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 50-60 minut. Wystudzoną babkę podawać z lukrem lub cukrem pudrem.


4 komentarze

  1. Wow, jest świetna :) Same fajne składniki. Ciekawa jestem, jak wyszłaby na pełnoziarnistej orkiszowej. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna zastąpić płynny olej kokosowy stałym?(ew, stały ropuścić) czy jest między nimi jakaś róznica??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpuścić. Olej kokosowy zawsze ma stałą konsystencję, chyba że w domu jest naprawdę gorąco, to wtedy się upłynni:)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję. Babkę robię na święta :-)

      Usuń

Printfriendly

TOP