niedziela, 9 kwietnia 2017

Lemon curd | Słodko-kwaśny krem cytrynowy

Pyszny krem cytrynowy, który można użyć do przełożenia wszelakich wypieków. Są też tacy, którzy wyjadają go łyżką prosto ze słoiczka:) Nie jest trudny w przygotowaniu i może być przechowywany w lodówce do dwóch tygodni. Przygotujcie go już dziś, a jutro przyda Wam się do wielkanocnego wypieku;)
Składniki na ok. 350 ml:
3 żółtka
2 całe jajka
sok i skórka z 2 cytryn
130 g cukru
70 g masła

Cytryny szorujemy, wyparzamy, ścieramy z nich skórkę a następnie wyciskamy z nich sok. Do miski wkładamy jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny, sok i umieszczamy ją nad garnkiem wypełnionym gorącą wodą. Całość mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy i podgrzewamy ok. 10 minut do czasu, aż masa nam zgęstnieje.  Gdy to nastąpi, ściągamy krem z ognia i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, by masło się rozpuściło i krem zrobił się gładki. Jeśli pojawią się grudki, przecieramy naszą masę przez sitko. Przelewamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy.


2 komentarze

  1. Domowy lemon curd jest najlepszy!
    Narobiłaś mi ochoty - chyba zrobię jeszcze dzisiaj!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP