środa, 26 kwietnia 2017

Makaron z bazyliowym pesto, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Dziś propozycja podania bazyliowego pesto z makaronem. Soczyste pomidorki, aromatyczne pesto, delikatne krewetki tworzą z makaronem pokrytym świeżym, bazyliowym pesto eleganckie, syte i zarazem szybkie danie. Ilość pomidorków i krewetek możecie śmiało zwiększyć lub zmniejszyć. Wszystko zależy od Waszych upodobań:) Zachęcam Was jednak do nierezygnowania z dodania papryczki chilli i wina. Te dwa składniki naprawdę dodają wyrazu krewetkom. Zapraszam gorąco do korzystania z przepisu.

Składniki na 2 porcje:
ok.200 g makaronu spaghetti
12 pomidorków koktajlowych
bazyliowe pesto z tego przepisu
12 krewetek tygrysich (mrożonych lub świeżych)
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 małej papryczki chilli (opcjonalnie)
30 ml białego wina (opcjonalnie)
sól morska 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy, zostawiając ogonki. Nacinamy wzdłuż tułowia i wyciągamy czarne jelito. Gotowe krewetki płuczemy i osuszamy ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy drobno posiekany czosnek, i papryczkę chilli ( bez pestek!), smażymy przez około minutę. Wkładamy krewetki i smażymy przez minutę z jednej strony. Po tym czasie wlewamy wino, zwiększamy ogień, by odparowało. Następnie ogień zmniejszamy, obracamy krewetki na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Na koniec zrumienione krewetki doprawiamy szczyptą soli, skrapiamy sokiem z cytryny i ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy krewetki umieszczamy ugotowany makaron. Dodajemy do niego pesto i mieszamy, aż cały pokryje się zielonym sosem. Na koniec dodajemy gotowe krewetki i pomidorki koktajlowe, mieszamy chwilę, by również pokryły się pesto i ściągamy z ognia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP