środa, 12 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowy z domowym kajmakiem

Mazurek kajmakowy to taka klasyka gatunku- jest słodki, ładnie wygląda i dobrze smakuje. Kajmak przygotowany samodzielnie jest według mnie znacznie lepszy niż ten z puszki. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to ten mazurek musi się znaleźć na Waszym wielkanocnym stole. 
Składniki na formę o wymiarach 20cm x 30 cm:
Kruchy spód:
180 g mąki pszennej orkiszowej  (można użyć zwykłej pszennej)
30 g cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego
100 g zimnego masła
1 żółtko
Masa kajmakowa:
400 g śmietanki kremówki 30 %
120 g cukru (użyłam brązowego)
ziarna z 1 laski wanilii*

Wszystkie składniki na kruchy spód umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera do połączenia się składników. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dno i boki formy (boki muszą być nieco grubsze i mieć ok. 1 cm grubości). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż się zarumieni.

Wszystkie składniki na masę kajmakową umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu przez 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Masa zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowa. Gotową masę wylać na wierzch kruchego ciasta, równomiernie rozprowadzić i ozdobić ulubionymi bakaliami.

*Pustą laskę wanilii można dorzucić do ekstraktu wanilii lub cukru waniliowego.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP