niedziela, 23 kwietnia 2017

Naleśniki kukurydziane

W smaku znacznie różnią się od tych tradycyjnych pszennych naleśników, co nie znaczy, że są gorsze:) Mają piękny żółty kolor i są naprawdę warte spróbowania. Moje są w wersji wytrawnej, ale można śmiało dodać odrobinę cukru, by były słodsze. Polecam:)
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 jajko
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na złoty kolor z obu stron.

1 komentarz

  1. O bardzo fajny przepis. W ostatnim czasie dużo rzeczy przygotowuje z mąki kukurydzianej, ale nie wpadłem na pomysł aby zrobić naleśniki. Takie proste a niby nie przyszło mi do głowy.
    Więc wiem co jutro na śniadanie sobie przygotuję :P ..

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP