niedziela, 2 kwietnia 2017

Puszyste placuszki z ricottą i bananami

Jeśli macie ochotę zjeść na śniadanie coś słodkiego, puszystego, rozpływającego się w ustach to musicie wypróbować ten przepis. Placuszki są delikatne, wręcz piankowe. Nie dosładzam ich, gdyż serwuję je z syropem klonowym i według mnie, to już wystarcza, jednak jak ktoś lubi baaaardzo słodkie śniadania, może do ciasta na placuszki dodać z dwie łyżki cukru. Polecam;)
3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 g serka ricotta
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru ( opcjonalnie)
szczypta soli
2 banany


Banany obieramy i kroimy w cienkie plastry. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, mleko i ser ricotta łączymy ze sobą i mieszamy na gładką masę. Dodajemy olej, dalej mieszamy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia cały czas mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do gotowej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 

Na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta na jednego placka. Po jednej minucie smażenia wciskamy w każdego placka po 2 lub 3 plastry banana, smażymy, aż się placki zarumienią, przewracamy na druga stronę i smażymy również do zrumienienia. Usmażone placki podawać z syropem klonowym, syropem z agawy, czy miodem.

3 komentarze

  1. Uwielbiam takie bananowe pancakes :) no i jeszcze ten syrop klonowy :) ekstra!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP