niedziela, 30 kwietnia 2017

Zupa- krem z brokułów i zielonego groszku

Mam słabość do koloru zielonego odkąd tylko pamiętam, a gdy zielono jest na talerzu, to już jestem wręcz wniebowzięta. Zupę brokułową robiłam często w klasycznym wydaniu, dziś postanowiłam nieco poeksperymentować i tak powstała zupa-krem z brokułów i zielonego groszku. Nieskromnie przyznam, że był to udany eksperyment. Ta zupa nie jest pracochłonna, przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu ( jeśli mamy gotowy bulion) a smakuje naprawdę wyśmienicie.  Musicie wypróbować ten przepis.


Składniki na 4-5 porcji:
ok. 500 g mrożonego groszku
1 duży brokuł
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu*
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/4 łyzeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżki masła do smażenia
sól i pieprz do smaku

Rozpuszczamy masło w garnku i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy całość się zeszkli, dodajemy różyczki z brokuła i chwilę razem podsmażamy. Następnie zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy mrożony groszek. Ponownie zagotowujemy naszą zupę i gotujemy przez około 3 minuty od momentu zagotowania. Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryką ostrą, słodką, solą i pieprzem do smaku.



*Warto gotować więcej rosołu i to, co zostanie, później mrozić. Taki mrożony bulion sprawdza się jako baza do sosów, zup, czy też do risotto. Jeśli nie mamy mrożonego, wystarczy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, pora, 1/2 selera, natkę pietruszki, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 3 ziarna pieprzu zalać litrem wody i gotować przez ok. 50 minut na małym ogniu. Jeśli chcemy, by bulion był mięsny, możemy dorzucić sztukę mięsa- udko kurczaka/kaczki/ żeberka wołowe. Po zagotowaniu wyciągamy warzywa i mięso, i mamy gotowy bulion.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP