wtorek, 18 kwietnia 2017

Zupa rybna z dorsza

Zupa rybna z filetów z dorsza to kolejny przepis na szybki obiad. Jest lekka, aromatyczna, pachnąca. Gdy przyrządzałam ją po raz pierwszy, obawiałam się dodać do niej soku z pomarańczy. No bo jak, pomarańcza do zupy? Moje obawy były zbyteczne, gdyż ten sok dodaje cudownej lekkości i świeżości tej zupie. Ach! Na samą myśl o niej już robię się głodna;) Musicie wypróbować ten przepis.


Składniki na 4-5 porcji:
ok. 300 g świeżego filetu z dorsza ( może być mrożony, tylko należy go wcześniej rozmrozić)
2 cebule
6-7 średnich ziemniaków
4 ząbki czosnku
pęczek kopru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
400g pomidorów pelati w puszce
sok z jednej pomarańczy
1 litr wody
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki posiekanych liści selera naciowego ( nie łodyg!)
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia

W dużym garnku podsmażamy na rozgrzanej oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i tak smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, wodę i mieszamy.

Dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, tymianek i całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Pomidory pelati blendujemy na gładką masę i dodajemy do garnka. Wlewamy sos sojowy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wlewamy sok z pomarańczy, liście selera i gotujemy kolejne 2 minuty Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekany koperek.




2 komentarze

  1. Pyszna, oryginalna w smaku zupa. Właśnie ją jem :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP