sobota, 6 maja 2017

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką

 Pyszne drożdżówki, które można przyrządzić z dowolnymi owocami. Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką chłodnego mleka. Użyłam mrożonym porzeczek, bo mi zalegały w zamrażarce, ale śmiało możecie wykorzystać świeże owoce. Skusicie się?:)

Składniki na 10 sztuk:
410 g mąki pszennej
80 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułek)
2 łyżki cukru
150 g porzeczek (użyłam mrożonych)
Zaczyn drożdżowy:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki 
1/2 szklanki ciepłego mleka
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
70 g posiekanego, zimnego masła

Zaczyn drożdżowy
Pokruszone drożdże wrzucamy do miski, zasypujemy je łyżką cukru i mieszamy, aż staną się płynne. Wlewamy do nich mleko, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Tak przygotowane drożdże przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto na drożdżówki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej gotowy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło. Ciasto zagniatamy do momentu, aż stanie się elastyczne.  Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej do podwojenia swojej objętości. 

Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, rozcieramy między palcami, aż się połączą i powstaną małe grudki. 


Gdy ciasto wyrośnie ponownie je chwilę zagniatamy i dzielimy na 10 równych części (każda ok. 90 g). Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia, zostawiając miedzy nimi spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do podwojenia objętości.

Gdy bułki już wyrosną, w każdej z nich formujemy wgłębienie za pomocą  dna szklanki, dociskając ją na środku każdej drożdżówki. W środek wkładamy garść owoców, bułki smarujemy dookoła białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 



3 komentarze

Printfriendly

TOP