czwartek, 11 maja 2017

Łosoś zapiekany z papryką

Lekkie danie, szybkie do przygotowania. Zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wstawiam do lodówki, by tylko zapiec łososia na drugi dzień. 
Składniki na 2-3 porcje:
1 duży filet z łososia
1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
1 cebula 
2 lub 3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1/4  łyżeczki soli

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy i drobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, mieszamy i dodajemy pokrojone warzywa. Łososia obtaczamy w oliwie i warzywach i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego tak, by na wierzchu ryby były warzywa. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.

1 komentarz

Printfriendly

TOP