sobota, 13 maja 2017

Owsiane placuszki z twarogiem

Bardzo dobre placuszki, które powstały dość spontanicznie- zbliżał się koniec przydatności twarogu i trzeba było go jakoś wykorzystać, by się nie zmarnował:) Zawierają duużo białka i smakują wyśmienicie. Świetne na śniadanie lub podwieczorek. Musicie wypróbować ten przepis.
Składniki na ok. 8 placuszków:
230 g sera twarogowego chudego
3 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki mąki owsianej
1 łyżka płatków owsianych górskich
1 łyżka ksylitolu ( można użyć cukru)

Ser, żółtka, ksylitol, mąkę i płatki owsiane wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy je stopniowo do reszty składników. Całość mieszamy delikatnie, by masa była puszysta. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy placki na suchej, nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, miodem lub syropem z agawy.

3 komentarze

Printfriendly

TOP