środa, 24 maja 2017

Pierogi leniwe


Pierogi leniwie- danie, które większość je na słodko, choć nam często zdarza się je przyrządzić w wersji wytrawnej. Z pierogami mają niewiele wspólnego, z lenistwem natomiast dość dużo. Ich przygotowanie jest szybkie, nieskomplikowane, gdyż nie wymagają lepienia i formowania wyszukanych kształtów. Poniższy przepis jest na pierogi w wersji słodkiej, choć śmiało można cukier zastąpić solą (w mniejszej ilości) i podać je ze śmietaną, czy podsmażoną cebulką. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Składniki na 4 porcje:
750 g twarogu półtłustego
3 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego

Ser rozgniatamy widelcem lub przecieramy przez sitko. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Ciasto może się lepić, jednak nie podsypujmy zbyt dużo mąki, bo pierogi będą twarde. Z gotowego ciasta formujemy 3 wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy kluski (2-3 cm). 
Gotujemy w osolonej i gotującej się wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z cynamonem, śmietaną, posypane cukrem, lub z roztopionym masłem i cukrem.


9 komentarzy

  1. Uwielbiam leniwe - mogłabym jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można użyć twarogu mielonego, takiego z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy takiego nie używałam, choć wydaje mi się, że też można taki użyć.

      Usuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam takich leniwych. Wieki chyba. Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy z tego przepisu rzeczywiscie wychodza slodkie leniwe? Dodalabym troche zwyklego cukru tylko zastanawiam sie czy dodac go kosztem maki czy po prostu oprocz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą lekko słodkie. Cała słodycz w dodatkach. A cukru można zawsze więcej dodać.

      Usuń
  5. Zrobiłam dzisiaj :) ! Trochę oszukałam,bo zamiast cukru waniliowego, którego nie miałam, dałam łyżkę cukru,i sera miałam mniej :) ! Ale i tak wyszły bardzo dobre !!!! Wnuki zjadły z masełkiem i cukrem aż im się uszy trzęsły :). Następnym razem zrobię z podanych wyżej składników !!! Polecam, bo szybkie, mało pracochłonne i smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP