środa, 17 maja 2017

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowym

Soczyste, mocno pomidorowe, świetnie pasują do ryżu, wszelkich kasz czy też makaronu. Polubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Musicie je wypróbować.

Składniki na 4-5 porcji:
250g mielonej wołowiny
250g mielonej wieprzowiny
1 jajko
2 czerwone cebule
4 płaskie łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 litr passaty pomidorowej
pusz
1 duża marchewka lub dwie mniejsze starte na tarce o grubych oczkach
oliwa do smażenia
łyżka oregano
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek startego parmezanu ( opcjonalnie)

Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do zarumienienia. Połowę podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy do mięsa mielonego, a do drugiej połowy dodajemy startą marchewkę i podsmażamy przez dwie minuty. Marchewkę i cebulę zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy ją oregano, solą, pieprzem i całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się zagotuje. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy, by się połączyły. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obsmażamy na patelni. Tak przygotowane pulpety wkładamy do gorącej passaty pomidorowej, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.  Podawać posypane parmezanem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP