wtorek, 2 maja 2017

Udka kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym


Duszone udka kurczaka z sokiem pomarańczowym, odrobiną imbiru i miodu to świetna propozycja na smaczny i sycący obiad. Lekko słodki sos i soczysty kurczak może być podany w towarzystwie ziemniaków, ryżu czy tez waszych ulubionych kasz. Koniecznie przecedźcie gotowy sos przez sitko, by był gładki i aksamitny. Gorąco polecam:)
Składniki na 4 porcje:
4 udka kurczaka
sok z 3 pomarańczy
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
1 łyżka świeżego, startego imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżka rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ściągamy kurczaka i na tej samej patelni smażymy przez 2 minuty pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy się lekko zeszklą, wkładamy kurczaka z powrotem, wlewamy sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, wodę, imbir, miód, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 40-50 minut , aż kurczak zmięknie a sos się zredukuje i trochę zgęstnieje. Jeśli płyn zbyt szybko Wam wyparuje, można dolać trochę wody. Po tym czasie zdejmujemy kurczaka z patelni a przyrządzony sos przecedzamy przez sitko. 

2 komentarze

  1. Świetny przepis, potrawa wygląda bardzo apetycznie i tak "orzeźwiająco" :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP